HTML

A guszta manguszta

Ahogy Liza látja a világot. Célom, hogy a tapasztalataimat, élményeimet megosszam veletek, és ezáltal elgondolkodtassalak és sokszor megnevettesselek titeket. Az élet sokszor nem úgy alakul ahogyan azt szeretnénk, de a lényeg, hogy mindenből hozzuk ki a lehető legjobbat. Álljunk pozitívan a dolgokhoz, merjünk újat kipróbálni és ha nem sikerül valami ne keseregjünk rajta sokáig, hanem álljunk fel, és haladjunk tovább. Az élet túl rövid!

Friss topikok

Linkblog

Hogyan hódítsuk meg Európát kevés pénzből?

2013.05.25. 18:13 lószúnyog

Manapság sokan hiszik úgy, hogy utazni drága mulatság.Ha szívesebben térsz be egy utazási irodába, hogy szervezett útra befizess, azután elmenj egy zsúfolt úticélra, zsúfolt buszokkal, ahol halálra unod magad napokig, akkor valóban előfordulhat, hogy kidobott pénznek és elvesztegetett időnek érezheted a nyaralást, vagy utazást, és a kidobott pénz a legnagyobb luxus. Szerintem.

1. Első lépés a hozáállás megváltoztatása. Nem agykontrollos "tudommiajóneked és teiseztakarod és jóleszneked" tanfolyamot kapsz tőlem, csupán ötleteket adnék, gondolatébresztőnek szánom az alábbiakat. Szóval, az első amire szükséged van az a bátorság, fantázia, elkényelmesedésről való lemondás. 

2. Második lépés az elméleti tervezés. Lényeges szempont, hogy mennyi pénzt szánsz rá, hány szabadnap áll rendelkezésedre. Találd ki, hogy kb. mi az ami érdekel, hegyek vagy a tenger, meleg vagy hidegebb éghajlatú tájak, városnézés vagy természetjárás.

3. Lépés a gyakorlati része a tervezésnek.

images.jpeg

1. Végy elő pár papírlapot, tollat.

2.Nyisd meg a következő ablakokat a böngésződben: valutaváltót (pl. http://www.xe.com/currencyconverter/), google térképet, a ryanair (www.ryanair.com) és a wizzair (www.wizzair.hu) oldalát. További jó oldal még a skyscanner.hu oldal is. 

Alap tudnivaló még, hogy Budapestről Brüsszel-Charleroi-t és Varsó Chopin repülőtereket érdemes nézni, mivel ezek a legjobb ugródeszka rep.terek. Ide 3200-4000 Ft-ért már el lehet jutni egész évben. Brüsszelbe reggel 6 körül indulnak az első járatok és nyolc körül vannak Charleroi-ban (ami nem Brüsszel, még csak nem is külvárosi része, szóval onnan még egy óra a bejutás a belga fővárosba, és kb. 10-15 euro a reptérről. Ezért ha már láttad Brüssszelt, vagy hozzám hasonlóan neked sem a szíved csücske, akkor jobb ha a kora reggeli géppel indulsz Budapestről, és kb. három órás ráhagyással a gép érkezésétől számítva, nézel további csatlakozási lehetőséget. 

IMG_3340.JPG

Charleroi-ban a vasútállomás

3. Szóval a lapra írd fel, hogy mikor indulnak olcsó pénzért járatok Brüsszelbe. Ha ezzel megvagy kezdheted nézni, hogy pl. Brüsszelből hova mennek neked tetsző helyekre repülők. (ha mégis úgy alakulna, hogy ott kell éjszakázni, Charleroi-ban vannak hostelek, már a repülőtér közelében is, így megspórolhatod magadnak a Brüsszeles transzfer árát). 

A ryanairnél a feltüntetett árak a rep.jegyek teljes árát mutatják. Annyit tudnod kell, hogy a fedélzetre egy kis méretű poggyász térítés nélkül felvihető (azaz egy közepes méretű hátizsák). A wizzairnél már erre is plusz díjat kell fizetni, ezért ezt még számítsd hozzá az ő rep.jegyeikhez. De ez se nagy összeg, és ha ketten mentek pakolhattak egy csomagba, ezzel is spórolni lehet.

4. Vásárlás - Amikor összeállt a terv, a lényeg, hogy gyorsan kell cselekedni, mert a rep. jegy árak gyorsan megváltozhatnak. Ha pl. fel van tüntetve, hogy már csak 2 jegy, vagy már csak 4 jegy, az azt jelenti, hogy hamarosan el fog fogyni. (és tényleg elfogy:-) FONTOS: vásárláskor megkapott kódokat jegyezd fel  (megküldik emailben is), ezeket nagyon fontos, hogy megőrizd, mivel enélkül becsekkolni nem tudsz. A kapott kódokkal interneten csekkolj be a honlapon. A becsekkolás után hozzájutsz egy beszállókártyához. Ezt legjobb ha rögtön mented pdf file-ban. Ki kell majd nyomtatni is. A csekkolásnál a vonalkódot olvassák le kütyüvel, ezért jó minőségben nyomtasd ki és ha össze is hajtod, ott ne nyomorítsd meg a papírt. A legbiztosabb ha pendrive-on IS nálad vannak a beszállókártyák, vagy a telefonodon meg tudod nyitni az email fiókot, vagy bármi más informatikai megoldásod van rá.

5. Szóval ha már anyagilag könnyítettél magadon, a következő lépés, hogy megnézd a repülőterekről való bejutást a városokba. A legtöbb repülőtér a külvárosokban van, sőt van hogy onnan 50 km távolságra. Ezért kellett kinyitnod a google térképet, hogy ellenőrizd ezt. Az esetek többségében kb. 10 euroért lehet a repülőterekről a városba bejutni. Igaz ez pl. Párizsra, Milánóra, Brüsszelre, Göteborgra,stb. Viszont van olyan repülőtér is ahol tömegközlekedéssel is el lehet jutni, nagyon baráti áron. Pl. Varsóban, Eindhovenben, és a kisebb desztinációkban. 

IMG_3686.JPG

 Billundban

Következő teendő a szállás keresés. Szállás megoldására különböző lehetőségek vannak, itt most nyilván nem azokhoz szólok akik csak a Meridienben bírnak villásreggelizni, hanem olyanokhoz mint amilyen én is vagyok, hogy az utazás élménye e legfontosabb számukra, és jól elvannak egy vonaton elmajszolt otthonról hozott szalámis szendviccsel is reggelire.Reggelire csak, mert ebédre melegítek szalontüdőt konzervben, áááá nemis...inkább pacalt. Pfúj. :-) De a reggeli az abszolút igaz, és bevált szokásom. Szóval a szállásra a legolcsóbb megoldás a repülőtéren alvás. (nézzétek meg a linket, szuper oldal) Olyanoknak ajánlom ezt a megoldást, akik bárhol, bármikor képesek aludni, nem zavarja őket a fény, a zaj (az, hogy fél óránként figyelmeztet egy mennyei hang, hogy az őrizetlenül hagyott csomagokat intergalaktikusan megsemmisítik), és tudnak repülőtéri bútorokon aludni. Én próbáltam, kevés sikerrel, engem leginkább a zaj zavart (de talán az, hogy lázas voltam, és rázott a hideg:-) 

Másik olcsó megoldás a "kanapészörfölés". Létezik egy couchsurfing oldal, oda kell regisztrálnod, és embereket bombázni kérésekkel, hogy alhatnál-e náluk egy éjszakát. Több helyen voltam már, kipróbált dolog. Működik. Én nagyon kedvelem. Kalandos mindig, de ennyi izgalom belefér. Bár ingyenes a dolog, és senki semmit nem vár érte, mégis mindig ajándékokkal (figyelmesség) érkezünk a szállásadóhoz. Előnye: embereket ismersz meg, segítenek tanácsokkal, ingyenes. Hátránya:sok utánajárást igényel, és nem biztos, hogy összejön, ezért az utazás előtt legalább két héttel érdemes elkezdeni a keresgélést. De ha ez mégse jönne össze még mindig kereshetsz olcsó szállást. Ezek pedig a hostelek, azaz kollégiumszerű ifjúsági szállások, ahol több fiatal hozzád hasonló utazó húzza meg magát egy-két éjszakára. Itt is lehet jókat beszélgetni. A pihenés azonban nem garantált, hiszen a véletlentől függ, milyen szobatársakat kapsz ajándékba. :-) Némi plusz pénzért lehet két ágyas szobát is kérni, és akkor már teljes a nyugalom. A hosteleken felül vendégszobákat, és apartmanokat is érdemes keresni. 

Hol legyen a szállás? Ez egy igen fontos szempont. A repülőtér közelében érdemes keresgélni ha későn érkezel, ha korán indulsz tovább, vagy a városba egyébként nem mennél be, mert csak átszállni fogsz másnap reggel. Mi pl. akkor aludtunk repülőtéren amikor másnap korán reggel indult a gépünk Prágából Bariba (úgy emlékszem 5:30-tól volt a becsekkolás, szóval nekem az elég korán van). Ha normális időben érkezel, és nem korai géppel indulsz tovább és a várost is látni szeretnéd akkor egy városi szállást javasolnék. Szállást itt szoktam nézni: www.hostelbookers.com , www.hostelworld.com

m 298.jpg

Varsói hostelszoba

A szállást  érdemes előre lefoglalni, és kifizetni a foglalási díjat, ami pár száz forint egy este esetén. A foglalásról kapsz emailben egy visszaigazolást (vouchert), amivel majd érvényesítheted személyesen megjelenve a foglalásodat. Ezt is ki kell nyomtatnod! A szállásokon az ingyenes wifi, zuhanyozási lehetőség (általában közös fürdőszoba-szóval papucsot érdemes vinned), közös konyha helyiség teafőzési, és kajamelegítési lehetőség adott. 

Ha már a repülőjegyek is megvannak, és a szállás is, meg a transzfereket is megnézted akkor összeállt a költségvetés. Ezen felül a kajára kell majd költened, meg belépőkre, tömegközlekedésre, szórakozásra.

4. Készülődés: első és legfontosabb a sértetlen  beszállókártyák és az ÉRVÉNYES személyi igazolványod, útleveled (ha szükséges). Második: szállásfoglalásáról a visszaigazolás, kóddal! Térkép a repülőtérről való eljutásról, menetrendekkel az érkezéshez induláshoz igazítva, térkép a szállásra jutáshoz, térkép a megtekinteni kívánt helyekhez, megtekinteni kívánt helyek nyitvatartási ideje, belépő árak, stb. Természetesen bankkártya, pénz. Én a legtöbb helyen kártyával szoktam fizetni, vagy kártyáról vettem fel pénzt. De ennek vége. Miután utolsó alkalommal minden egyes kp. felvételnél Göteborgban 1200 Ft-ot számítottak fel, azt hittem szívlötyögést kapok! Szóval váltunk itthon eurót, legfeljebb azokon a helyeken ahol nincs euro, nemzeti valutára váltom az eurót, és aztán a maradékot vissza,és még így is jobban jövök ki mintha a bank lenyúlna ennyit. Útikönyveket se árt vinni, ha van. Én utazós fórumokról szoktam kinyomtatni okosságokat, a repülőn ezt épp van is idő elolvasni.

Abba meg, hogy ki hogyan és mit pakol a táskájába hadd ne szóljak már bele. Lényeg, hogy mérgezett vért (ami egyébként elengedhetetlen része minden jó utazásnak) a repülőtársaságok tájékoztatója szerint nem lehet felvinni a gépre. Szóval azt ne pakoljatok....

03GETAWAY-articleLarge.jpg

Remélem mindenki kedvét meghoztam az utazáshoz, és most hajrá! :-) Jó utazást mindenkinek! Ha van fontos infótok, vagy javaslatotok, tanácsotok, várom őket szívesen a hozzászólásokban.

Pusszantás.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://manguszta.blog.hu/api/trackback/id/tr24885367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2013.05.26. 10:55:44

Érdemes a neten szállást keresni, mielőtt elindul az ember, nagyon olcsó helyeket lehet találni bárhol.A kaja kérdést úgy oldom meg, hogy nem a belvárosban keresek éttermet, hanem kicsit kijjebb sétálok és kifigyelem hova mennek a melósok enni.Az biztosan olcsó és jó is.

angoliroda 2013.05.26. 11:30:07

Ha Ryanairrel mész Londonba, akkor jó eséllyel Stansteden landolsz. Érdemes figyelni, hogy amikor mész az alagúton kifelé az útlevél ellenőrzés felé, kínálgatni fognak vonatjegyet Londonba a Stansted Express-re. Ezek a Ryanair emberei és nem kell tőlük vásárolni, mert csak teljes áron adnak jegyet. Ha felmész a csarnokba és megkeresed a hivatalos jegyárus standot, ott már mindenféle kedvezményeket is kaphatsz, pl ha már 4-en vagytok, akkor negyedáron tudtok bemenni Londonba.
Ha viszont már megvetted a jegyet teljes áron az alagútban, akkor így jártál, fent senki nincs, aki tudna segíteni, visszavenné a jegyet, stb.

És lehet, hogy ez nem csak Stansteden van így (én csak ott láttam eddig), hanem máshol is, ahová a Ryanair jár...

jet set 2013.05.26. 11:54:07

Néhány hülyeség van a posztban.

Repjeggyel kitörölheted a segged a reptéren, beszállókártya kell, amit indulás előtt kb. 2 héttel tudsz megtenni a neten, azt kell kinyomtatni. A reptéren való becsekkolás sokba fog kerülni.
Poggyászt nem ad fel az ember, nem kell sok szart magunkkal vinni a nyaralásra.
A ryanair kézipoggyászát én nem nevezném kicsinek, abba simán belefér 1 heti cucc. A wizzairnél pedig kétfajta kézipoggyász van, a nagyobb fizetős, a kicsi (ami tényleg kicsi) ingyenes.
Bergamo is nagyon kiváló átszállóhely, oda is vannak Budapestről olcsó jegyek.

lószúnyog 2013.05.26. 12:11:29

Kedves Jet Set,
természetesen beszállókártyáról volt szó mindvégig, jogos a kritika, javítani fogom.
Poggyászt elég sokan adnak fel, ugyanis nem mindenki képes arra, hogy eldöntse mennyi cucc elegendő három napra :-)
Közepes méretű hátizsák szerintem se kicsi, de ezt nem is írtam.
Bergamoba, sőt Malpensaba is szoktak jó jegyek lenni, de szerintem mostanában Brüsszel és Varsó a leggazdaságosabb megoldás.
Köszi a hozzászólást, várlak máskor is.

lószúnyog 2013.05.26. 12:12:52

@kennyking: szerintem is mindenképpen előre kell szállást nézni, az nagy luxus, hogy odamész valahova és ott keresel.

lószúnyog 2013.05.26. 12:13:54

@angoliroda: Köszi szépen a tippet, a többiek nevében is. Ha van még hasonló tapasztalat írjátok meg.

lesifotos_szh 2013.05.26. 12:57:48

Nem feltétlenül csak a fapadosok honlapját kell nézni, vannak olyan akciók, amikor külső cégtől kapsz olyan ajánlatot, hogy leesik az állad. Vagy éppen a "nagyok" akcióznak.

Az általam használt gyűjtőoldal a www.felhokfelett.hu/ , ahol a Pelikán repjegyárai mellett autóbérlés, szálláskereső is van. Fontos, hogy ha beesel egy szállodába, akkor ott brutálisan magas árat kapsz listaárként. Ellenben ha korábban a neten foglaltál, akkor a félár szinte minimum, de jóval kedvezőbb csomagokat is találhatsz.

Az autóbérléstől még sok magyar fél, pedig nem egy rossz dolog. Az autót sem feltétlenül ott kell leadnod, ahol felvetted.

A kevés poggyásszal utazóktól viszont egyet kérek, ne tegyék azt, hogy egyetlen ruhát visznek magukkal. Múltkor egy ilyen mentalitással utazó fiatalember mellett utaztam két órát. Nevetve mondta, hogy spórolt a csomagon és nem vitt ruhát, négy nap alatt úgysem lesz semmi baja. Aztán elmesélte mennyi helyen járt, milyen meleg volt és hogy meg is ázott. Ha nem mondja, akkor is éreztem volna... :I

lószúnyog 2013.05.26. 13:06:30

@lesifotos_szh: :-) Ez jó! Ás úgy tűnik nemcsak a ruhán, de a fürdésen is sikerült spórolnia. :-)
A linket és a hozzászólást hálásan köszönöm.

Altaïr 2013.05.26. 13:10:32

Kártyás készpénzfelvétel helyett jobb a kártyával fizetés, mert az sokkal olcsóbb. Számlacsomagtól függően ingyenes is lehet, érdemes a bankodnál rákérdezni erre. Ha még a kajavásárlást is inkább nagyáruházakban végzed (olcsóbb, mint az étterem), akkor pláne jobb a kártyás fizetés.

lesifotos_szh 2013.05.26. 13:15:30

@Altaïr: Így van, de azért helyi fizetőeszköz is legyen valamennyi az embernél. Nemrégiben volt egy esetem magyarokkal, akik Londonba mentek és csak magyar forintot vittek magukkal (értsd: bankkártyát sem). A taxis nem akarta elfogadni a forintot, beváltani meg nem tudták, valami rejtélyes oknál fogva...

lószúnyog 2013.05.26. 13:24:02

@Altaïr: Teljesen igazad van, saját káromon tanultam meg én is. De lesifotos_szh-nak is iagza van, hogy nem árt ha van nálad megfelelő helyi pénz is (magyarul:baszenka), mert sose tudod mire lesz szükséged, nem beszélve arról, hogy egy kis kólát ne kelljen már kártyával fizetni, mert az utánis von le a bank.

Altaïr 2013.05.26. 13:44:51

@lószúnyog: Persze, azért kápé is kell. Európában néhány eurót érdemes kis címletekben (kóla, büfé stb.) és esetleg 1-2 nagyobb címletet meg a hotel trezorjába berakatni. Az USa az kicsit más, oda azért érdemes több kápét vinni, főleg 1 és 5 dollárokat: útdíj, híddíj, parkoláshoz felváltani érmére stb.

Szerintem minden esetben érdemes a szállodában elzáratni valamennyi pénzt, mert ami nálad van, azt bármikor elhagyhatod vagy elvehetik, vagy a bérelt kocsiból kilophatják.

fefe79 2013.05.26. 14:06:28

Hogy ez az egész a végén nem lesz olcsó, az is biztos.Na persze kinek mi az olcsó.

lószúnyog 2013.05.26. 14:11:55

@fefe79: Figyu, Rómába 800 Ft-ért (igen, nyolcszáz!)mentünk 4000 Ft-ért jöttünk. Egy éjszakát aludtunk hostelben 2000 Ft-ért, ezen felül vettünk napi jegyet, Ciampinoról a transzfert oda-és vissza kifizettük, plusz ettünk étteremben pizzát, vettünk egy aprócska kis emléktárgyat. Tehát egy teljes napot voltunk ott, és kb. 15 ezerből ki lehetett hozni. Rómát! Szóval szerintem ez nem sok pénz egy világvárosért, és persze örök élmény marad.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:17:38

Jó dolog ez a világjárás,de félő, ha én egyszer elindulok,szerintem soha többé nem találok haza.

büdös zokni 2013.05.26. 14:30:10

Ez meg mindig rengeteg macera es penz. Stoppolni sokkal gyorsabb, olcsobb, konnyebb es kalandosabb. Es szervezni se kell semmit meg nem a neten fogom eltolteni az utazas elotti 2 hetet.

lószúnyog 2013.05.26. 14:39:44

@büdös zokni: Jogos. De vannak akik imádják a repülést, és nem tudják, hogy nem úri dolog ma már. Másrészt nőként nem vállalkoznék arra, hogy stoppolva jussak el Rómáig. Jó eséllyel Szlovéniáig nem jutnék el épségben.

azmarfoglalt 2013.05.26. 15:40:19

@lószúnyog:Én azt szeretném megkérdezni tőled, hogy látássérültként neki lehet e vágni az útnak egyedül, máshogy nem nagyon megoldható, vagy ha lenne is segítség nem olyan típusú ember, hogy túl tudná tenni magát az általad vázolt 1 lépésen (bátorság, elkényelmesedésről való lemondás).
Utazásaid során mit tapasztaltál, megoldható ez?

NemNick 2013.05.26. 15:48:13

Jó ez a poszt, és a kommenteknek is megalájk :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2013.05.26. 16:17:38

Teljesen egyet tudok érteni a posztban leírtakkal. Utazási irodával még sosem volt szerencsém utazni, és nem pusztán az árak miatt. Szeretem saját magam eldönteni, hogy mi legyen a program és hogy hol akarok aludni. Én komplett lakásokat szoktam foglalni idegen városokban, eddig még mindig bevált minden. Szarajevóban olyan kétszintes(!) házban aludtunk egy hétig a barátnőmmel, hogy majd' megszólalt. Mindezt egy hotelszoba töredék áráért. De Malmöben, Koppenhágában vagy Isztambulban is ki lehet fogni jó kecókat. Itt érdemes először nézelődni:
www.only-apartments.com/

lószúnyog 2013.05.26. 16:30:58

@bikmakk: Ez is jó ötlet. Köszi. Nyaralni készülőknek javasolnám, hogy akár Horvátországba, akár Montenegroba készülnek, és nincs pénzük utazási irodás útra, keressék fel maguk az apartamnokat. Majdnem mindenhol beszélnek annyit angolul, hogy megértsenek egy alaplevelet, és így sokat lehet spórolni. De igaz ez egész Európára.
Megértem azokat is akiknek erre nincs idejük, és inkább adnak pénzt valakinek azért, hogy ezt megszervezze, és csak pihenni szeretnének és kiszolgálva lenni. Tiszteletben van tartva, de ez a poszt nem nekik szól. Kevés pénzből nagyravágyóknak sokkal inkább :-)
Köszi a linket.

Homokdűne 2013.05.26. 16:51:27

Az egyik mondat kicsit félreérthető: " Ha pl. fel van tüntetve, hogy már csak 2 jegy, vagy már csak 4 jegy, az azt jelenti, hogy hamarosan el fog fogyni. (és tényleg elfogy:-) " Ugyanis azt szokták feltüntetni, hogy AZON az áron hány jegy van még, ami nem egyenlő azzal, hogy magán a gépen hány hely van még :-) Még kerestem is példát kikopizva a Ryantől: "58,99 EUR
4 szabad ülés ezen az áron."

lószúnyog 2013.05.26. 17:17:23

@Homokdűne: Igaz ez is, nade kérem szépen, épp az ár a lényeg, nem pedig az időpont. Szóval a gyorsaság ezért fontos. Volt olyan, hogy kinéztük a rep.jegyet, és mire szóltunk a spanunknak (max. 5 perc), akinek wizzaires klubkártyája van, hogy vegye a repülőjegyet, már háromszorosa volt az előbbi árnak, úgyhogy hoppon maradtunk már párszor.

kennyking 2013.05.26. 17:18:22

@lószúnyog: Montenegróban gyakorlatilag apartman az egész tengerpart.Mondjuk főidényben nehéz szabad szobát találni, de nem lehetetlen.Viszont tapasztalataim szerint nem szívesen adnak ki egy-két napra szobát, inkább egy hétre.Viszont van ( elég kevés, de van) kemping, ahol még a magyar árak töredékéért is lehet faházat, lakókocsit vagy akár sátrat is bérelni.( faház 5 euró/ nap, sátor kb. 3 euro).

gchg 2013.05.27. 17:22:36

Én itt szoktam utánanézni a szállásoknak foglalás előtt: www.tripadvisor.com/ Ha a vendégek döntő többsége azt írja, hogy nem tudott aludni éjjel a szomszéd kocsma miatt, vagy koszos a zuhanyozó, akkor felejtős a hely.
süti beállítások módosítása