HTML

A guszta manguszta

Ahogy Liza látja a világot. Célom, hogy a tapasztalataimat, élményeimet megosszam veletek, és ezáltal elgondolkodtassalak és sokszor megnevettesselek titeket. Az élet sokszor nem úgy alakul ahogyan azt szeretnénk, de a lényeg, hogy mindenből hozzuk ki a lehető legjobbat. Álljunk pozitívan a dolgokhoz, merjünk újat kipróbálni és ha nem sikerül valami ne keseregjünk rajta sokáig, hanem álljunk fel, és haladjunk tovább. Az élet túl rövid!

Friss topikok

Linkblog

Szakvizsga kérdések...

2014.09.08. 12:00 lószúnyog

Az előző poszt a kívülállóknak szólt, ez a mostani viszont kifejezetten a szakvizsgára készülőknek.

Megosztom veletek a szakvizsgáimon elhangzott kérdéseket. És íme itt egy GYIK a jogi fórumról, ami még hasznos lehet.

Az írásbeli feladatom a 2013. 37-es BH volt. A BH a környezetkárosításról szól. Az írásbeli vizsgára érdemes BH-kat olvasgatni, no meg azoknak akik nem napi 8 órában írnak ítéleteket azoknak begyakorolni a formaságokat, kötelező részeket, megfogalmazásokat, fordulatokat.

A vizsgán használható Btk, Be, BV jogszabályok is. A bevitt anyagot átnézik a vizsgán felügyelő hölgyek, azért hogy ne legyen benne BH gyűjtemény vagy egyéb illegális dolog. Saját kinyomtatott jogszabályokat is lehet vinni, nem szükséges bolti példány. Ne felejtsd el a régi Btk-t is bevinni (sose lehet tudni).

A vizsgafeladat kidolgozására fennálló idő soknak tűnik, de nem lesz az hidd el, ha elkezded írni. Írj piszkozatot, és hagyj időt magadnak arra, hogy a végén készíthess egy tisztázott példányt.

Mivel a BH tényállásából egyértelműen nem lehetett eldönteni, hogy szándékos vagy gondatlan elkövetésről van-é szó, ezért én kiegészítettem (pfúj! nem szabad!) a tényállást, és így már egyértelmű volt, hogy esetemben gondatlan elkövetés volt. Ez hiba volt, mint utólag kiderült. Ugyanis annak ellenére, hogy a megoldásom tökéletes volt- elismerte a vizsgáztató- mégiscsak négyest adott, mivel az eredeti BH-ban szándékos elkövetés volt (és ezek szerint nem ismertem azt a BH-t!, plusz hibáztam a büntetés kiszabásnál, mivel a rendelkező részben nem a megfelelő módon állapítottam meg a pénzbüntetést, azaz csak az összeget írtam be, és az indokolásba fejtettem ki, hogy mennyi a napi tétel összege, és hány napi tételre ítéltem, stb.

Ezek a hibák tehát már négyesre rontották le az eredményt, szóval érdemes erre is ügyelni.

A szóbeli kérdéseim:

Az írásbelihez kapcsolódóan mindent nézzetek át, mert azzal fogtok kezdeni, és jól jön a jó indítás. Ebből következik, hogy tőlem a környezetkárosítást kérdezték. Utána a pénzbüntetésről minden (halasztás, részletfizetés, átváltoztatása). Majd áttértünk a megrovásra. Szó szerint mondtam a Btk-t (nem nagy kunszt ez még), majd hogy mondjak példát kinek adnék megrovást. Szóval a gyakorlati részére tértünk át. Aztán az időbeli hatályról beszélgettünk igen kimerítően. Mikor kell a régit, mikor az újat, halmazat esetén mi a helyzet, stb. A különös részből a garázdaság tényállását kérdezte, majd a végén a tejszínhabra rátettük a meggyet, mintegy a vizsga megkoronázásaként.... a csődbűncselekményt.

A Be.-ből a másodfokú eljárást, felülbírálat terjedelmét, bizonyítást, súlyosítási tilalmat, elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyását, megváltoztatását, hatályon kívül helyezését kérdezte bemelegítésnek, majd amikor már kellően bemelegedett mindenki, akkor a harmadfokú eljárást, ugyanezekkel a kérdésekkel. Majd áttértünk egy szintén szép kérdésre a perújításra, annak okaira, eljárásra. A Be többi részéből a bíróságok összetételéről, feladatáról, a védelemhez való jogról, kötelező védelem eseteiről (mikor korlátozható a védővel való kapcsolattartás) érdeklődött. Az óvadék, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom egy-egy kérdés erejéig merült fel. Az előzetes letartóztatás feltételei, időtartama viszont elég alaposan kiveséződött.

Bv-ből a fickó rögtön azzal indította, hogy képzelje magát a bv bíró helyébe, mit tenne Ön, ha az elítéltnek másnaptól kellene megkezdenie a büntetésének letöltését de délután négykor megérkezne a levél, hogy halasztást kér. Meg ehhez hasonló kérdések. Evsz, előzetes végrehajtása, stb. Szabálysértésből nem volt kérdésem úgy emlékszem.

A büntetőjog szakvizsgához tanácsom: Btk általános részt 100%-san kell tudni, különös részből tényállásokat (ezen felül a legismertebb jogegységiket, halmazati- és elhatárolási kérdéseket), Be-ből a tv-t, plusz a Be. szakvizsga könyvből a tv-ben nem megtalálható tételben szereplő kérdéseket (bűnügyi együttműködés, stb). BV-ből csak jogszabályok, Szabs.-ból csak jogszabály (abból se kell az egész).

A vegyes szakvizsga részből az alábbi kérdésekkel örvendeztetett meg engem a bizottság:
Munkajog: tanulmányi szerződéssel kapcsolatos jogesetet kaptam, munkáltató/munkavállaló ki lehet ezt részletesen kifejteni, munkaszerződés módosítása, tb-ből az üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés, de csak egy mondat erejéig volt rá kíváncsi.

Közjogból: személyes adat, közérdekű adat (mindent), alkotmánybírák választása, Állami Számvevőszék elnökéről, önkormányzati rendeletalkotásról. Közig eljárásjogból nem volt kérdés.

EU: belső piac, bűnügyi együttműködés (részletesen, jogesetekkel (ne bis in idem- itt van legalább 10 jogeset vagy még több is, kitértünk az ír gázoló ügyére is- nem én hoztam fel nyilván), áruk szabad mozgása jogesetekkel, szabad mozgás alóli kivételek

Saját tapasztalat: nem szabad elveszni a részletekben! Csak a lényeget. A lényeg EU-ból az Atesz jegyzet, munkajogból a törvény, max elolvasni hozzá a Dialóg c.-os könyvet. TB-ből CSAK az alapdolgok, amelyek a gyakran feltett kérdésekben is szerepelnek. Közjogból a Ket, a két piros könyv (Dialóg c-os) elegendő. Ha valakinek még ezen felül van energiája akkor olvassa el az Alaptörvényt, választási törvényt, önkormányzati törvényeket. Mást, tényleg felesleges.
Én nekiálltam az AB határozatoknak. Ne tegyétek. A könyvekben a lényeg benne van.

A polgári szakvizsga részből a kérdéseim az alábbiak voltak:

Ptk: kegyeleti jog, sérelemdíj, közösség tagját ért jogsérelem, cselekvőképesség részleges korlátozása, elbirtoklás, elővásárlási jog.

Pp:fellebbezés, milyen kifogásokat ismerek a Pp-ben, kifogás az eljárás elhúzódása miatt részletesebben, pertárgy mértéke mi mindenre van kihatással

Gt: részvénykönyv, kamatozó részvény, szövetkezet, egyesület, kényszertörlési eljárás , felszámolási eljárásnál a fedezetelvonó szerződések
A régi és új Ptk összehasonlítása körében egyedül a nem vagyoni kár és a sérelemdíj összehasonlítása volt kérdés, más nem.

Hogy miből tanultam: Ptk-t alapvetően törvényből (nem kevés), és a Pázmányról megszerzett aktuális kidolgozott záróvizsga tételekből (volt ahol jól jött), Pp-t a törvényből és a Jogtárból kinyomtatott kommentárból, plusz kapcsolódó jogszabályokból, Gt-t kapcsolódó jogszabályokból, Ptk-ból.

Mindenkinek sok szerencsét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://manguszta.blog.hu/api/trackback/id/tr486680093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása