HTML

A guszta manguszta

Ahogy Liza látja a világot. Célom, hogy a tapasztalataimat, élményeimet megosszam veletek, és ezáltal elgondolkodtassalak és sokszor megnevettesselek titeket. Az élet sokszor nem úgy alakul ahogyan azt szeretnénk, de a lényeg, hogy mindenből hozzuk ki a lehető legjobbat. Álljunk pozitívan a dolgokhoz, merjünk újat kipróbálni és ha nem sikerül valami ne keseregjünk rajta sokáig, hanem álljunk fel, és haladjunk tovább. Az élet túl rövid!

Friss topikok

Linkblog

Büntető szakvizsga- tanácsok

2014.02.25. 11:16 lószúnyog

 1. A vizsga napjának meghatározása

Amennyiben első vizsgaként választottad a büntetőjogot, és írni fogsz belőle, azzal már most számolj, hogy az írásbeli vizsgák hétfői napokon vannak. Szóbelire az írásbeli vizsga hetén szerdára, csütörtökre vagy péntekre tudsz bejelentkezni. Olyan dátumot válassz amit szinte biztos, hogy nem kell módosítanod, elég távol van ahhoz, hogy legyen elég időd felkészülni. Ne kövesd el azt a hibát, hogy karácsonykor kelljen tanulnod! Az ünnepek alatti tanulás nagyon megviseli a lelket, és végül rá fogsz jönni, hogy nem ért annyit az egész.

Ami a szóbeli időpontot illeti, szerintem a szerda túl közel van, ideálisabb lehetőség szerint a csütörtököt vagy pénteket választanod, mert a hétfői napod rámegy az írásbelire, egy nap pedig szerintem nem elég az ismétlésre.

2. A bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges, hogy igazold a gyakorlati idő meglétét, és a vizsgadíj befizetését. Az iratokat postán küldheted be vagy személyesen is beviheted, a vizsgadíjat netbankon keresztül is meg lehet oldani, de a klasszikus postai csekk is működik. Az igazolást szintén meg kell küldeni! A netbankos utalást mentsd el pdf-ben és azt küldd meg emailben. A rendszerben először mindig előfoglalás történik, ha az igazolások beérkeztek, akkor véglegesítik az időpontot, ez kb. 10 napot vesz igénybe. Ezt érdemes figyelemmel kísérni, naponta ránézni, hogy véglegesítve lett-e, nehogy meglepetés érje az embert. Az elektronikus regisztrációt érdemes a jelentkezés előtt már megcsinálni, hogy amikor már élesben megy a dolog biztosan működjön a regisztrációd. A regisztrációnak nem feltétele a gyakorlati idő megléte, az csupán a vizsgára való jelentkezés feltétele. 

További infó itt: https://jogiszakvizsga.kim.gov.hu/

3. A vizsga anyagának beszerzése

A hatályos jogszabályokhoz való hozzáférést biztosítsd magadnak. Szerintem nem kell mindent kinyomtatni!

imgres_1.jpg

Védd a fákat, egyél hódot! :-)

A régi Btk. könyvekről ne mondj le. Új könyveket vásárolnod/ kölcsön kérned érdemes lehet: én a Dialog Campus szakvizsga könyveit ajánlom. Más könyveket is megvásárolhatsz, de nem lesz rá időd, hogy elolvasd, vagy ha mégis elolvasod megtanulni nem lesz időd, de ha vagy olyan szorgalmas, mint én és elolvasod, kidolgozod tételenként a kis kezecskéddel, és megtanulod, akkor meg az ismétléssel leszel gondban, úgyhogy szerintem válaszd a könnyebb és egyszerűbb utat..izé...könyvet.

A vizsgára a jogszabályokat  és a BH-k tartalmát kell tudni. Mégis szükség lehet belenézni a könyvbe, ezért nem árt ha van.

4. A tanulás megtervezése

images-5.jpg

Boromirnak most kivételesen nincs igaza. Egy nap azért kicsit kevés. :-) De azért nem érdemes átesni a ló túlsó oldalára sem. A vizsgára szánt idő 4 hétnél ne legyen több. Nem mintha ez idő alatt tökéletesen el lehetne elsajáítatani az anyag teljes tartalmát, hanem mert az agy ennyi ideig képes egyvalamire koncentrálni. 4 hét tanulás mindenkit megvisel testileg és lelkileg is. Folyamatos lemondásokkal és stresszel jár. Minél többet tanulsz annál inkább rádöbbensz arra, hogy mennyi mindent tudnának még kérdezni, amit nem tudsz. Ezen kár rágódni, mert aki 40 éve ezzel foglalkozik, nyilván őt is meg lehetne buktatni bizonyos részekből. Senki se tudhat mindent. 

Szóval, 28 napot veszünk alapul. Ebből 3 napot szánj a Bv-re és a Szabs-ra, a Be-re 8 napot, Btk. általános részre  8 napot, különös részre pedig 9-et. (ebben az ismétlés is benne van).

A tételeket beosztani pontosan napokra nem érdemes, mert utána ha csúszás van az átszámolgatással egy csomó időd elmegy. Én már csak tudom… :-) Körülbelüli tervet készíts, és aszerint haladj, de ne stresszelj ha épp nem sikerül az aznapi evangélium, vannak gyorsabb és vannak lassabb részek, ez normális. Ne merülj el a részletekben, arra nem lesz időd!

5. A tanulás megkezdése

images-2_1.jpg

Az Általános részből olvasd el a Dialog Campusos könyvet. A Különös részt a jogszabályból tanuld és olvasd el a hozzá kapcsolódó BH-kat. A Be-t a jogszabályból tanuld, plusz érdemes elolvasni a könyvből pár fejezetet, mert abban benne vannak a Bkv-k, jogegységik is. BV-ből a jogszabályokon felül a BH-kat is érdemes elolvasni, tőlem ugyanis pont olyasmit kérdeztek amiről van BH. Szabálysértési jogból kizárólag a tv-t kell, de ugye abból se az egész. 

6. A lelki és testi egészség megtartása a tanulás alatt

A tanulásra szánt napokat a tanuláson kívül a szabad levegőn való tartózkodással, mozgással és kikapcsolódással is töltsd. Mozgásnak jó bármi, lényeg, hogy a görnyedt hátad kicsit ellazítsd, a tagjaidat kinyújtsd.

images-7.jpg imgres-1_1.jpgimages-6.jpg

 

 

 

 

Szabad levegőn mindenképpen tölts el napi fél órát, legyen az akár egy séta akár futás de a bringázás is jó. Ennek az a célja, hogy az ember ne érezze magát bezárva, és lásson embereket is. A kikapcsolódáshoz nagy segítséget nyújtanak ilyenkor a sorozatok, lehetőleg olyant válassz ami teljesen kikapcsolja az agyadat, amin tudsz nevetni ezzel is levezetve a feszültséget.

A mozgás és kikapcsolódás mellett a táplálkozásnak és a folyadékbevitelnek van még nagy jelentősége. Igyál sokat. Vizet, teát, gyümölcsleveket. A teák közül a levendulát ajánlom leginkább. És persze a Memória teát. Érdemes Gingko tartalmú bogyókat tolni, magnéziumot, és B vitamint. A szőlőcukornak és az ananásznak is gondolkodást serkentő hatásuk van, csakúgy mint a csokoládénak vagy mogyorókrémnek. 

images-1_1.jpg

Az alvás nagyon fontos. Aludj eleget és akkor amikor álmos vagy, álmosan ugyanis nem lehet tanulni. Ha nem fog az agyad ne erőltesd a tanulást, mert az csak kikészít idegileg. Hagyd a tanulást, csinálj valami mást. Lehetőleg mozdulj ki otthonról.

7. Az írásbeli vizsga

Az írásbeli vizsgára való felkészülésképpen nyomtasd ki az elmúlt évek (én kigyűjtöttem néhányat, és egy másik a mi közkézen forog ezeket innen le is töltheted: BH gyűjtemény, leggyakoribb BH-k gyűjteménye) BH-it és azt olvasgasd. A Be. könyvben találsz mintákat elsőfokú és másodfokú ítéletre. Ha nem vettél könyvet akkor a birosag.hu oldaláról tudsz letölteni anonimizált ítéleteket, azok is tök jók. Ezeket kell gyakorolnod, mert ha büntető anyagi jogból írsz valamelyik BH-t fogod feladatul kapni, és méghozzá első- vagy másodfokú ítéletet kell majd hoznod. Az írásbeli vizsga több órán át tart. Érkezz pontosan, ami azt jelenti, hogy legalább fél órával a vizsga kezdete előtt. Külön ültetési rend van a vizsgán, névsor szerinti, és tárgyankénti összekuszálós, azaz nem ülhet egymás mellett két olyan ember aki ugyanabból ír. A vizsgán kinyomtatott Btk, Be és BV használható, egyéb segédanyag viszont nem, és ezt vedd komolyan, mert a vizsgafelügyelők aprólékosan átnézik mindenki cuccát. A mobilod se lehet nálad, bár ezt nem mindenki tartja be és nem is ellenőrizték. Mindenki tudja, hogy mennyit érdemes kockáztatni, de szerintem nem éri meg. A vizsga ideje alatt ki lehet menni a mosdóba, de csak egyenként. Plusz papírok kérhetők, ezért szerintem érdemes piszkozatban dolgozni, és a végén átírni. Bár azt mondják, hogy az anyagi jognál a jó minősítés a lényeg, ez nem egészen igaz. Nézik, hogy ami bíróságot beírtál az illetékes volt-e, volt-e hatásköre, a kiszabott büntetést is megnézik, hogy jól szabtad-e ki, és az egyebeket is. És a lényeg, én kiegészítettem a BH-t olyan egyéb körülményekkel, amelyek alapján el tudtam dönteni, hogy az adott cselekmény gondatlan vagy szándékos. Ezt nem szabad, azaz nem veszik jó néven. Kizárólag abból kell főzni ami van. Hozzáírni tehát ne írj, mert azzal csak a magad helyzetét nehezíted meg. A vizsga feladatot a szóbelin meg kell védeni. Ha hazatérve a vizsgáról meggyőződtél volna róla, hogy nem jó a megoldásod, még nincs minden veszve. Kijavíthatod a megoldásodat a szóbelin, de arra nagyon készülj fel, meg a lehetséges kapcsolódó kérdésekre is. 

1-day-before-exam.jpg

8. A szóbeli vizsga 

A szóbeli vizsga sikeressége több tényezőtől függ, mint pl. a te felkészültséged, lelki állapotod, egészségi állapotod, szerencséd, a bizottság első benyomása róla, a bizottság kedve, a bizottság korrektsége. Ezek közül kevés áll rajtad, de ami igen azt ne szúrd el! Legyél felkészült, magabiztos, egészséges és lehetőség szerint nyugodt. Ha ez megvan megbukni már biztosan nem fogsz, az meg hogy hányast fogsz kapni a bizottsággal kapcsolatos tényezőktől fog függeni, ezért ezen felesleges aggódnod.

A szóbeli vizsga az írásbeli eredményének elemzésével kezdődik. Ezt követően az anyagi jog, eljárásjog és a bv szabs következik. Egy vizsgázó kb. 30-45 percet tartózkodik bent. Ez után ki kell jönni, és pár pillanat múlva visszahívnak és akkor közlik veled a jegyeket, és átadják a bizonyítványt a vizsgaeredményekkel.

A szakvizsgában egy jó dolog van, az amikor túl vagy rajta! Szerintem leszakvizsgázni nagyon nagy dolog, és megérdemled, hogy megünnepeld méltó módon, és ne felejtsd el megköszönni a támogatást azoknak akik elviseltek téged az előző hetekben, és segítettek neked. A vizsga utáni lazítás és ünnepelés kell, kevés nagy dolog van az életben amikor ünnepelhetünk, és ilyen nemigen lesz, kivéve ha beiratkozol az orvosira J

Mindenkinek sikeres vizsgázást kívánok!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://manguszta.blog.hu/api/trackback/id/tr275831941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása